(+45) 2176 1170 lasse@loemmel.dk

Rejsen med Ryå is

August, 2018
Læs case

Aabybro Mejeri, Nordjylland

Periode: 2018
Produkt: Visuel identitet & website
Format: Print & Digitalt

Aabybro Mejeri har eksisteret siden 1888. Over 130 år.

Hvis ikke dét faktum skulle vække ærefrygt for en ‘ung’ designer, der foreslår en ny visuel identitet til selvsamme virksomhed, så ved jeg ikke hvad ellers skulle gøre det. Men da mit afgangsprojekt om dette redesign havde sikret et 12 tal, gav det blod på tanden. Kort efter sad jeg til møde med mejeriejer N.H. Lindhardt, hvis hjertebarn er netop Aabybro Mejeri og særligt brandet Ryå is, som han selv idéudviklede og skabte for omtrent 40 år siden.

Da præsentationen er slut, siger Lindhardt noget i retning af;

“Det var super godt, Lasse. Kunne du ikke komme forbi igen, og præsentere det hele for min bestyrelse?”.

“Jo jo, naturligvis!” (Gulp..)

Flash forward til at jeg står i et konferencerum på Blokhus Strandhotel, overfor 8 fremmede mennesker der skal se og bedømme hvad jeg har forberedt. 
Bonus info: Jeg har taget alt for mange lag tøj på.

Lang historie kort. Det gik godt! Du ved forhåbentlig nu at Ryå is har en ny og spændende visuel identitet. Så lad os springe ud i at forklare lidt nærmere om hvorfor dét er fedt;

Behovet for den visuelle identitet

Ryå is’ forrige visuelle identitet var, uden at kritisere nogen, måske ikke længere ‘up to date’. Især sammenlignet med de konkurrerende brands, som mere markant har prioriteret design og marketing. Omvendt har Ryå is produkterne vundet adskillige priser for deres is. Her er et (lille) udpluk:

 • 16 guldmedaljer ved mejeriudstillingen fra 1994 til 2018.
 • Modtager af Dansk Gastronomisk Akademis Hæderspris
 • Modtog Børsens fødevarepris i 2004 og 2007
 • Blev tildelt SLOW FOOD Guldsnegl i 2004-05

Aabybro Mejeri og Lindhardt-familien har især fokuseret på: Produktkvalitet. Smagen af RYÅ IS er simpelthen himmelsk og en sådan is kan jo sælge sig selv. Ikke?

Men.. Hvad hvis den visuelle identitet var lige så lækker, som isen?

Kernefortælling og Somatiske Markører

For at kunne fortælle ‘DIG’, en lækkersulten og potentiel kunde, om isens kvalitet, var det essentielt at Aabybro Mejeris kernefortælling dannede ramme for designprocessen.

Da denne blev formuleret og konkretiseret, udsprang nøgleordene:

 • Historie / Familie / Tradition / Håndværk.

Ved at kommunikere disse 4 nøgleord er det underliggende formål at vække autenticitet, og dermed troværdighed til brandet, allerede når du ser deres visuelle udtryk for første gang.

Mere nørdet kan man sige at jeg var bevidst om at forsøge på at udløse positive somatiske markører, som er en slags kognitiv genvej i hjernen; En underbevidst proces man foretager i købsbeslutninger, hvor associationer, minder, følelser og holdninger, i et splitsekund påvirker om du vælger produkt A, B eller C. 

(Anbefaling: Køb Martin Lindstrøm, Buy-o-logy, 2008)

Hvis du i dag ser på etiketten af en 800ml Hasselnød is, skal du gerne kunne mærke de 4 førnævnte nøgleord blive kommunikeret. Lad os herunder dykke dybere i hvordan:

Ovenfor ses fire af de nye emballager til Ryå is. Lömmel Design 2018.

1.) Design

“Du skal IKKE røre ved logoet”. Citat Lindhardt, Mejeriejer.

OK!.. Mit mål var derfor at skabe et visuelt udtryk hvori det mørkeblå logo ville blive omfavnet af designet; gennem farver, typografi, billeder og simple grafiske elementer.

Ønsket var at opnå, hvad jeg vil kalde, et retro-moderne udtryk; bestående af friske farver, og spændende typografier, med et vip på hatten til mejeriets flotte 130 års historie.

2.) Farver

Jeg introducerede cremefarven, der med solid tilstedeværelse i alle visuelle elementer, skal symbolisere den bløde smag af fløde i isen, og som tilmed er udgangspunktet for langt de fleste produkter Ryå is producerer.

De øvrige farver i paletten symboliserer de forskellige smagsvarianter og bliver således kombineret til et stribe mønster.

Det gav mig en slags 50’er følelse. Hvilket på samme tid harmonerede perfekt med Lindhardts forkærlighed for ældre biler.

  3.) Typografi

  Typografierne skulle især kunne:

  • fortælle om den bløde, runde smag (fed og håndskreven)
  • fortælle om en afsender med historie (klassisk romansk skrift)
  • give ovenstående et tidssvarende modspil (moderne sans serif)

  Fun fact: En undersøgelse af Sarah Hyndman har påvist at brugen af 2 forskellige skrifttyper kan afgøre hvordan de medvirkende oplevede smagen af et produkt;

  • Kurvede og tykke skrifttyper gjorde slikket blødt og sødt.
  • Smalle og skarpe skrifttyper gjorde det bittert og hårdt. (Dét er ret vildt!)

  4.) Billeder

  På emballagedesignet ser man, i bunden, mejeriet tone frem i sort/hvid/creme nuancer. Billedet viser; Mejeribygningen og en stolt mejerist der hænger ud af døren på sin is-truck.

  Dette billedemateriale oser af stemning, historie og nostalgi (husk de tidligere nøgleord). Ved at benytte netop dette billede, på emballagen, er formålet at vække den førnævnte autenticitet;

  ‘Aabybro Mejeri er et virkeligt sted, med en lang historie, drevet af virkelige mennesker’

  Perspektivering

  Min egen mavefornemmelse siger mig at vi er kommet utroligt godt i mål og lykkedes med en spændende visuel identitet!  Jeg har i processen tilmed dannet mig nogle stærke holdninger til design, sådan helt generelt.

  En hurtig Google søgning efter konkurrenterne på 800 ml flødeis / literis, vil vise relativt store spillere, med emballage der er så clean, monotont eller regulært intetsigende, at der ligeså godt kunne have stået “indsæt firmanavn her”.

  Jeg er begyndt at undre mig hver gang jeg ser is-sortimentet i Rema1000, Fakta eller Bilka, og tager mig selv i at tænke:

  “Hvor er JERES forsøg på at trigger positive somatiske markører?”

  “Hvilke USP’er har I, udover at isen er lavet på Bourbon vanilje?” (ligesom alle de andre)

  Måske er denne iagttagelse sat på spidsen. Måske ikke? Måske arbejder virksomhederne aktivt med branding og har på basis af dette taget aktive valg herom. Måske ikke.

  Tænk over det næste gang du skal vælge mellem produkt A, B eller C; Hvad end det er flødeis, mælk eller rugbrød. Hvorfor vælger du som du gør?

  Meget falder ud på de somatiske markører, som designet vækker i dig – ubevidst.

  Mit mål var at skabe et udtryk du slet ikke ville kunne undgå at bemærke, hvis de lå side om side med konkurrenterne i køledisken.

  En identitet der er lige så interessant og visuelt dragende, som jeg personligt finder den bilinteresserede mejeri-familie, beliggende langs Ryå i Aabybro.

  Design med salgsfokus

  Læs om Lömmels designløsninger
  Digitalt Design

  Nyeste blogs

  Har du læst de seneste blogs?

  Framework: Det gode brandnavn

  Framework: Det gode brandnavn

  Dato: 19. Feb. 2021 Læsetid 10 min.  Hvordan finder man på et navn til virksomheden? Det er svært at finde et godt brandnavn. De, der har prøvet det kan berette, at det er en frustrerende proces. Hvad værre er, så er langt størstedelen af de gode navne optaget og...

  Ting du bør vide om logo design

  Ting du bør vide om logo design

  Dato: 9. April 2020 5 min. video  Logo design er altid vildt spændende! Ofte starter vi med en ren tavle, hvor designeren og kunden sammen skal  definere det helt rigtige udtryk, som skal være kendetegnet for virksomheden fremover. Gennem de par år, hvor jeg har...

  Neo-generalisten: et opgør med siloer

  Neo-generalisten: et opgør med siloer

  Dato: 11. Marts 2020 5 min. læsning  Er generalisten virkelig så ilde anset? I dette indlæg slår jeg et slag for generalisten, som ofte bliver en udskældt profil, som resultatet af specialist-glorificeringen.  Et slag for generalisten Generalist-betegnelsen har i...